M-O DAS

Welkom

InleidingAntenna
Een goede dekking van mobiele diensten binnen in gebouwen is van fundamenteel belang voor een moderne zakelijke omgeving en draagt bij tot de efficiëntie van ondernemingen. Een gemeenschappelijk initiatief van het BIPT en stakeholders zoals Beltug, ORI, Agoria, Fedelec en de mobiele operatoren heeft geleid tot de ontwikkeling van nieuwe richtsnoeren om bouwbedrijven en vastgoedmaatschappijen te helpen kwalitatieve indoor-radio-infrastructuren voor verscheidene operatoren te plannen en te bouwen. Deze richtsnoeren zijn gepubliceerd op de website van het BIPT op 1 maart 2019.

Multi-Operator-DAS-systeem
Een “Multi-Operator Distributed Antenna System” (M-O DAS) is een passief netwerk dat tot doel heeft de radiosignaalsterkte van deelnemende mobiel-netwerkoperatoren correct te verdelen in alle gewenste delen van een gebouw (nl. kantoorruimte, opslagplaats, ondergrondse parking, vergaderlokalen, liften, …). Zo’n systeem mag niet worden verward met actieve antennesystemen (zoals femtocellen). Een M-O DAS moet zo ontworpen zijn dat het te allen tijde op tijd kan dienen voor alle mobiel-netwerkoperatoren. Door dat nu al te doen zijn de extra kosten verwaarloosbaar en worden aanzienlijk veel kosten bespaard in vergelijking met het achteraf aanpassen van een bestaand M-O DAS. Het staat operatoren immers vrij om op het M-O DAS aan te sluiten op het moment dat het tot stand wordt gebracht. De operatoren zouden ook kunnen beslissen om de aansluiting later tot stand te brengen (ettelijke maanden of zelfs jaren nadat het M-O DAS is geïnstalleerd).

Conceptuele pre-designfase
Deze conceptuele pre-designfase is normaal gezien van toepassing wanneer het gebouw nog niet opgetrokken is (het gebouw zit in de ontwerpfase en bestaat enkel op papier) of wanneer het gebouw structureel gerenoveerd zal worden.
De acties die in deze fase worden beschreven, zouden ook toegepast kunnen worden op bestaande gebouwen mochten de eigenaars van een gebouw een eerste idee op hoog niveau willen krijgen van de impact van het project en de kosten alvorens een echt M-O DAS-project te starten. De beschreven acties en de documenten/input die aan de mobiele operatoren verstrekt moeten worden via de kennisgevingstool van het BIPT blijven dezelfde. In het begin van een conceptuele pre-designfase zal de partij die verantwoordelijk is voor het design van het nieuwe gebouw of de renovatie van het gebouw, moeten interageren met de mobiel-netwerkoperatoren (via het proces van kennisgeving) met als doel:

  • een eerste conceptuele evaluatie te maken van de technische haalbaarheid van een M-O DAS
  • te peilen naar de belangstelling van de operatoren om het DAS te delen
  • een eerste ruwe kostenraming te krijgen wat betreft het M-O DAS en de mobiele operatoren

Het is van het hoogste belang dat de mobiele operatoren zodra mogelijk gecontacteerd worden en betrokken in het proces, zodat ze hun belangstelling om deel te nemen aan het project kunnen evalueren.
Het M-O DAS-portaal van het BIPT dient enkel voor acties die verband houden met de conceptuele pre-designfase.

Contact
Deze site is uitsluitend voor het BIPT bestemd.
De toegang is strikt beperkt. Klik a.u.b. op de link in de marge om een login en wachtwoord aan te vragen, met vermelding van de reden voor uw aanvraag en van een persoon die al toegang heeft, die gevraagd zal worden om te getuigen.
Voor verdere informatie over de activiteiten van de deelnemende organisaties verwijzen we u door naar de pagina met de links. Met opmerkingen of vragen kunt u terecht op indoorcoverage@bipt.be.